Szukaj na blogu

piątek, 21 października 2016

Ciastka francuskie z jabłkami

Jabłko, cynamon, czekolada! Połączenie do którego chyba nie trzeba zbytnio nikogo namawiać ;) w towarzystwie z kruchym ciastem francuskim. Mmm...


Składniki: 
  •  gotowe ciasto francuskie 
  • 2 jabłka 
  • garść czekoladowych chipsów 
  • odrobina cukru brązowego 
  • cynamon 
  • kilka łyżek mleka do posmarowania 

Ciasto kroimy na małe kwadraty. Delikatnie smarujemy każdy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Na to obrane i pokrojone w półksiężyce kawałki jabłek ( ile się zmieści, u mnie wchodziło 3-4 cząstki ). Posypujemy jabłka odrobina cynamonu i sklejamy przeciwległe do siebie boki. W dziurki wpychamy kilka czekoladowych chipsów. Ponownie smarujemy ciasteczka mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200*C ). Pieczemy ok. 15 minut do momentu aż ciasto ładnie urośnie i nabierze lekkiego brązowego koloru. 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko z ciasta francuskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co ma w sobie jabłka lubię, a tutaj jeszcze jest ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń