Szukaj na blogu

wtorek, 4 października 2016

Dyniowy sernik z ricottą

Ten sernik zrobił furrorę! Na stałe wejdzie do naszych jesiennych wypieków. 
Nie za słodki, lekko korzenny, taki w sam raz na jesienny wieczór. 😊 



Składniki : 
  • 2 opakowania herbatników 
  • około 1 kg sera ricotty 
  • 0,5 kg sera twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 3 białka 
  • 3 jajka 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 1 szklanka brązowego cukru (ewentualnie drobnego białego ) 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 350 g puree z dyni **
  • 2 budynie waniliowe 
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej 
  
Białka oraz całe jajka ubijamy chwile z cukrami. Nie za długo żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy po łyżce sery- stale mieszając- puree z dyni i na sam koniec przesiane budynie, mąkę i przyprawę do piernika. 

Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, rozkładamy herbatniki, a na to przelewamy masę serową. 
Pieczemy ok. 1h w temp. 180*C do momentu aż sernik się ładnie zarumieni. 

U mnie na górze sernika, odrobina słodkiego karmelu. Ale nawet i bez niego sernik jest wyśmienity. :) 

**Puree z dyni to nic innego jak, upieczona dynia piżmowa na miękko i zblendowana. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz