Skladniki :
• 4 opakowania biszkoptów
• 1 litr mleka
• szklanka cukru
• kostka masła
• cukier wanilinowy
• 4 łyżki kakao
• szklanka kaszy manny
Składniki na polewę :
• pół kostki masła
• pół szklanki drobnego cukru do wypieków
• 3 łyżki wody
• 4 łyżki kakao
Biszkopty rozkładamy na blasze. Mleko wlewamy do dużego garnka i rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Kiedy mleko sie zagotuje wsypujemy powoli kasze i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Gotujemy ciągle mieszając ok. 3-4 minuty.
Gorące wylewamy na biszkoptowy spód i układmy na wierzchu kolejna warstwę biszkoptów.
Przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki razem zagotowujemy. Gorącą polewamy ciasto.
Tak przygotowane ciasto musi się schłodzić w lodówce ok. 3-4 godziny.
Robiłam kiedyś i jest bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho!
OdpowiedzUsuń