Składniki:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru kryształu
- laska wanilii lub cukier z wanilią
- sok z ćwiartki cytryny
- 4-5 żółtek
- szczypta soli
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i wanilią, którą przekrawamy na pół i nożem wyciągamy nasionka (nasiona jak i laskę wkładamy do mleka) .
Do żółtek wlewamy po odrobinie gorącego mleka stale mieszając. Gdy wlejemy już całe mleko, przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia stale mieszając by krem nie przywarł do dna. Gotowy krem należy ostudzić w lodówce minimum 2 godziny.
Uwielbiam :) Lody na bazie kremu angielskiego są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńmarny przepis.. po co ta cytryna?
OdpowiedzUsuń