Biszkopt ciemny (na tortownicę 26 cm) :
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka oddzielamy od żółtek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Kiedy piana już jest dobrze ubita dodajemy po jednym żółtku a na koniec przesianą mąkę, kakao, proszek i jedynie delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w temp. 180*C.
Biszkopt jasny (na prostokątną blaszkę 40 x 36 ) :
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępujemy tak samo jak z biszkoptem ciemnym jedynie wydłużając czas pieczenia do 35 min.
Masa:
- słoiczek powidła śliwkowego
- 1 duża łyżka nutelli
Powidło lekko podgrzewamy w małym garnku na niewielkim ogniu z łyżka nutelli. Chodzi jedynie o to aby składniki się połączyły.
Krem:
- 500 ml słodkiej śmietanki (dobrze schłodzonej)
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 serki mascarpone
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
Śmietankę ubijamy z ekstraktem, pod koniec ubijania dodajemy cukier i serki. A dokładnie na samym końcu ciepła żelatynę.
Przełożenie ciasta
Biszkopt ciemny przekrawamy na pół i spód nasączamy sokiem z cytryny, na to warstwę kremu.
Biszkopt jasny dzielimy na 3 równe części przekrawając go wzdłuż dłuższego boku. Każdą część smarujemy powidłem i zwijamy rulonik z ciasta. Po zwinięciu wszystkich razem w jeden duży rulon układamy go na spodzie na kremie. Pozostałym kremem smarujemy cały tort dookoła i układamy ciemny wierzch biszkopta. Ja oblałam go jeszcze ciemna czekoladą, ale można zostawić odrobinę kremu i ciemny wierzch również pokryć kremem.
Przepraszam za jakość zdjęć ale nie miałam jak zrobić lepszych.
Tort może nie należy do najpiękniejszych ale naprawdę był pyszny!
Cudowny prezent!
OdpowiedzUsuńJa swojej Siostrze na ostatnie urodziny sprezentowałam tort - jej mina - bezcenna :)
Zdjęcia klasa:) Nie miałam Nutelli więc użyłam 2 kostek gorzkiej czekolady. Pasy powideł są dość cienkie polecam więc gotować dojrzalsze śliwki proces wtedy jest krótszy a efekt lepszy. Przynajmniej ja tak zrobiłam. Jeśli jednak kupujecie lepsze będą mocniejsze powidła, polecam z Pińczowa lub inne regionalne. Tort na waleta z doskoku zrobiłam na walentynki, mąż się popłakał, ja sobie poryczałam. Było słodko:)
OdpowiedzUsuń