Makaron zazwyczaj jemy wtedy kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na obiad i przygotowujemy jakieś szybkie danie. Ten przepis z kolei, potrzebuje troszkę więcej zaangażowania, ale jak najbardziej opłacalnego. ;)
Świeżość mięty, puszysty parmezan i orzeźwiająca cytryna. Pycha!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu fusilli
- 2 małe cukinie
- kilka listków mięty
- 100 g startego parmezanu
- kieliszek białego półwytrawnego wina
- 200 g świeżego boczku
- 1 mała cebulka
- sok z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz
- 200 ml słodkiej śmietanki
Makaron gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie. Cukinie kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy cebulę i na końcu cukinię. Wlewamy na patelnię odrobinę wina i smażymy 10 min. dodając w międzyczasie sok z cytryny i posiekaną miętę. Gdy cukinia się przesmaży, a wino odparuje wlewamy na patelnię śmietankę i oddajemy ugotowany makaron al dente i odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy wszystko i czekamy kiedy zawrze. Na samym końcu dodajemy sól, pieprz i połowę parmezanu i dokładnie wszystko mieszamy. Natychmiast podajemy, posypując makaron parmezanem już na talerzu.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuń