Szukaj na blogu

poniedziałek, 21 października 2013

Fusilli z cukinią i boczkiem

Makaron zazwyczaj jemy wtedy kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na obiad i przygotowujemy jakieś szybkie danie. Ten przepis z kolei, potrzebuje troszkę więcej zaangażowania, ale jak najbardziej opłacalnego. ;) 
Świeżość mięty, puszysty parmezan i orzeźwiająca cytryna. Pycha! 



Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu fusilli 
  • 2 małe cukinie
  • kilka listków mięty
  • 100 g startego parmezanu
  • kieliszek białego półwytrawnego wina
  • 200 g świeżego boczku 
  • 1 mała cebulka
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietanki
Makaron gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie. Cukinie kroimy w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na patelni, dodajemy cebulę i na końcu cukinię. Wlewamy na patelnię odrobinę wina i smażymy 10 min. dodając w międzyczasie sok z cytryny i posiekaną miętę. Gdy cukinia się przesmaży, a wino odparuje wlewamy na patelnię śmietankę i oddajemy ugotowany makaron al dente i odrobinę wody z gotowania makaronu. Mieszamy wszystko i czekamy kiedy zawrze. Na samym końcu dodajemy sól, pieprz i połowę parmezanu i dokładnie wszystko mieszamy. Natychmiast podajemy, posypując makaron parmezanem już na talerzu.
Smacznego! :)








1 komentarz: