Szukaj na blogu

czwartek, 6 lutego 2014

Cytrynowo-limonkowe tartaletki z bezą włoska



Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajko
Składniki na krem cytrynowo- limonkowy:
  • 2 limonki - sok i skórka
  • 1 cytryna - sok i skórka
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
Składniki na bezę włoską:
  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 60 ml wody
  • 300 g drobnego cukru 
Jajka wymieszać w szklanej lub metalowej miseczce z cukrem, sokiem z owoców i skórką, oraz dodać przestudzone masło. Miskę umieścić na małym rondlu z gotującą się wodą, i mieszać co chwilę do całkowitego zgęstnienia ( ok 10 min). Gotowy krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. 
Kiedy krem stygnie, przygotowujemy ciasto. Zagniatamy ciasto z podanych składników i wylepiamy formy do tart wysmarowane wcześniej masłem. Wyrównujemy. W środek wkładamy papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasola i pieczemy przez 15 min w temp. 180ºC i kolejne 10-15 bez obciążenia  
Na wystudzone spody nakładamy krem i przygotowujemy bezę. 
260 g cukru wsypujemy do małego garnka i dodajemy 60 ml wody, umieszczamy termometr w środku i na średniej mocy palnika doprowadzamy do temperatury 118ºC. Kiedy na termometrze będzie temperatura ok. 110ºC zaczynamy ubijać pianę z białek dodając po łyżce resztę cukru. Ubijamy pianę na sztywno, a jeśli syrop osiągnął wymaganą temperaturę cienkim strumieniem wlewamy go do piany stale ubijając. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna. 
Gotową bezę nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować według uznania wierzch tarty. Podpalić tartę palnikiem do creme brulee. 
Powodzenia! :)







Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki


1 komentarz: