Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duże jajko
Składniki na krem cytrynowo- limonkowy:
- 2 limonki - sok i skórka
- 1 cytryna - sok i skórka
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 120 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 3 żółtka
Składniki na bezę włoską:
- 4 białka w temperaturze pokojowej
- 60 ml wody
- 300 g drobnego cukru
Jajka wymieszać w szklanej lub metalowej miseczce z cukrem, sokiem z owoców i skórką, oraz dodać przestudzone masło. Miskę umieścić na małym rondlu z gotującą się wodą, i mieszać co chwilę do całkowitego zgęstnienia ( ok 10 min). Gotowy krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy krem stygnie, przygotowujemy ciasto. Zagniatamy ciasto z podanych składników i wylepiamy formy do tart wysmarowane wcześniej masłem. Wyrównujemy. W środek wkładamy papier do pieczenia z kulkami ceramicznymi lub fasola i pieczemy przez 15 min w temp. 180ºC i kolejne 10-15 bez obciążenia
Na wystudzone spody nakładamy krem i przygotowujemy bezę.
260 g cukru wsypujemy do małego garnka i dodajemy 60 ml wody, umieszczamy termometr w środku i na średniej mocy palnika doprowadzamy do temperatury 118ºC. Kiedy na termometrze będzie temperatura ok. 110ºC zaczynamy ubijać pianę z białek dodając po łyżce resztę cukru. Ubijamy pianę na sztywno, a jeśli syrop osiągnął wymaganą temperaturę cienkim strumieniem wlewamy go do piany stale ubijając. Piana powinna być lśniąca i bardzo sztywna.
Gotową bezę nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować według uznania wierzch tarty. Podpalić tartę palnikiem do creme brulee.
Powodzenia! :)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
Wspaniałe tartaletki ,zjadłabym ...kilka.
OdpowiedzUsuń