Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- pół cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- garść świeżej kolendry
- 1 pomidor
- połowa ostrej małej papryczki
- sól, pieprz
- kilka łyżek dobrej oliwy
Pomidora przekrój na pół i wydrąż miąższ a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę. Z papryczki usuń nasiona, czosnek i cebulę obierz i także posiekaj w drobna kosteczkę. Awokado przekrój na pół i wyrzuć pestkę, a miąższ zmiażdż widelcem i wrzuć do reszty posiekanych składników. Wyciśnij sok z połowy limonki i skrop awokado by nie z czarniało. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj z oliwa i posiekaną kolendrą.
Podawaj z bagietką lub chipsami tortilla.
Guacamole nigdy nie mam dość, to chyba najpyszniejszy dip jaki można sobie wyobrazić :)
OdpowiedzUsuń