Składniki:
- 250 g mąki
- 25 g cukru pudru
- 1 jajko
- 130 g zimnego masła
- ewentualnie 1 łyżka bardzo zimnej wody
- karmel (ja użyłam gotowy z puszki)
- 2-3 banany
- 4-5 kostek czekolady
- sok z połowy cytryny
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao do dekoracji
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Zimnym wyłożyć formę do tarty lub foremki do tartaletek. Piec 15 min z obciążeniem i kolejne 5 bez, w temp. 180ºC.
Na zimy spód rozsmarować roztopioną czekoladę, tak żeby przykryć jedynie spód tarty, następnie rozsmarować niewielką warstwę karmelu. Banany pokroić na plasterki, każdy obtoczyć w soku z cytryny i układać na karmelu. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dobrze ubitą śmietanę ułożyć na bananach, posypać kakaem. Gotowe !
Niejedna osoba poprosi o dokładkę ;)
Piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Rzeczywiście - zdjęcia świetne. A samo ciasto wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a ciasto i smakuje cudnie! :)
Usuń