Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 110 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wypełniamy nim foremki, układając na nich kawałek papieru do pieczenia z fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy przez 15 min w temp. 180°C.
Składniki na wypełnienie tarty:
Składniki na wypełnienie tarty:
- 2-3 jabłka
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- kopiasta łyżka mąki
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Jajka i śmietanę wymieszać z pozostałymi składnikami na gęstą jednolitą masę. Podpieczone spody wyjąć z piekarnika, odłożyć obciążeniem poukładać na każdej po kilka kawałków jabłka i zalać masą. Wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
Przestudzone można posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv z moimi małymi zmianami.
O mniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuń