Składniki:
- 1 kg cebuli (zwykła, szalotka i czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 100 ml białego wina
- 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego
- puszka pomidorów
- sól, pieprz
- połowa bagietki
- ser
Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem na maśle. Kiedy cebula się już ładnie zeszkli dodajemy wino i dusimy do odparowania alkoholu. Następnie wlewamy bulion i pomidory w puszce. Gotujemy 30 minut, pod koniec dodając tymianek, sól i pieprz. Bagietkę kroimy i przesmażamy na patelni grillowej. Zupę nakładamy do miseczki, na wierzchu układamy bagietkę i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ok. 7 minut, jedynie do rozpuszczenia się sera. Gotowe!
Smacznego. :)
Smacznego. :)
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuń