Składniki na ciasto naleśnikowe: (ok 10 sztuk)
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki
- łyżka roztopionego masła lub oleju
- otarta skórka z połowy pomarańczy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem. I smażymy cienkie naleśniki po 1 minucie z każdej strony.
Składniki na sos:
- szklanka soku z pomarańczy
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- ewentualnie 20 ml likieru pomarańczowego
Na patelnie po naleśnikach wsypujemy cukier i czekamy aż zrobi się karmel. Wtedy dodajemy sok, uwaga! zachodzi reakcja wybuchowa, sos będzie pryskał a karmel się oddzieli. Podgrzewamy sos tak długo żeby zrobił się gładki, a sok lekko odparował. Wtedy dodajemy masło i układamy naleśniki złożone w trójkąty na patelni (nie więcej niż 4 ). Smażymy na średnim ogniu ok 2 min z każdej strony. Ważne żeby naleśniki dobrze namokły. Pod koniec możemy dodać likier pomarańczowy, który należy podpalić, uważając by się nie poparzyć!
Oglądałam ten odcinek :) może i mi by posmakowały? :)
OdpowiedzUsuńNapewno Malwinko! :) Są naprawdę re we la cyj ne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuń