Składniki:
- 300 g świeżych kurek
- 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Kurki dokładnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy lekko na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy na patelni i kiedy zacznie się pienić dodajemy kurki i smażymy na średnim ogniu 5-7 min. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze jakieś 8 min. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany sos idealnie się komponuje z młodymi ziemniaczkami, pieczonym schabem, czy plackami ziemniaczanymi.
Uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOj, lubie i bardzo ubolewam nad tym, ze tak trudno o nie w moich stronach. Teraz, kiedy na blogach kroluja kurki, jeszcze bardziej za nimi tesknie...
OdpowiedzUsuń