Szukaj na blogu

poniedziałek, 9 września 2013

Pieczony królik w szynce parmeńskiej z gotowanymi warzywami

Jedliście już królika? Lubicie? U nas dziś królował na stole. 



Składniki:
  •  1 kg kawałków mięsa królika
  • garść tymianku
  • 2-3 ząbki czosnku i jedna cała główka
  • jedna mała cebula
  • szynka parmeńska ( tyle ile mamy kawałków królika)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ml oliwy
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 1 kg ziemniaki
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka
  • brokuły
Mięso myjemy, osuszamy. Miód, sok i skórkę z cytryny, czosnek rozgnieciony, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, oliwę i tymianek mieszamy wszystko razem i marynujemy w tym królika, po czym wkładamy go do lodówki na 1 godzinę aby się zamarynował. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, owijamy każdy kawałek królika w szynce parmeńskiej i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem, a kolejne pół bez. Po godzinie wkładamy do naczynia czosnek przekrojony na pół. 
W czasie kiedy mięso się piecze obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy z odrobiną mleka. Po ugotowaniu dodajemy do warzyw upieczony wcześniej czosnek i ugotowane brokuły. Wszystkie warzywa lekko mieszamy dodając sól, pieprz i troszkę masła. 


-

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz