Składniki:
- 1 kg kawałków mięsa królika
- garść tymianku
- 2-3 ząbki czosnku i jedna cała główka
- jedna mała cebula
- szynka parmeńska ( tyle ile mamy kawałków królika)
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 10 ml oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 kg ziemniaki
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- brokuły
Mięso myjemy, osuszamy. Miód, sok i skórkę z cytryny, czosnek rozgnieciony, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, oliwę i tymianek mieszamy wszystko razem i marynujemy w tym królika, po czym wkładamy go do lodówki na 1 godzinę aby się zamarynował. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, owijamy każdy kawałek królika w szynce parmeńskiej i układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem, a kolejne pół bez. Po godzinie wkładamy do naczynia czosnek przekrojony na pół.
W czasie kiedy mięso się piecze obieramy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy z odrobiną mleka. Po ugotowaniu dodajemy do warzyw upieczony wcześniej czosnek i ugotowane brokuły. Wszystkie warzywa lekko mieszamy dodając sól, pieprz i troszkę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz