Szukaj na blogu

środa, 31 lipca 2013

Zapiekanka warzywna pod beszamelem

Na kolację lub na obiad. Idealna. Ze świeżymi warzywami z targu. 


Składniki:
  • pół brokuła
  • pęczek białych szparag
  • ok 200 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 czerwone cebule
  • pierś z kurczaka 
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 400 ml mleka
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Szparagi obieramy i gotujemy jakieś 3-4 min. Brokuły dzielimy na różyczki i sparzamy wrzątkiem. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszytko układamy w żaroodpornym naczyniu. Następnie obrane kurki smażymy na maśle jakieś 7-9 min i przekładamy również do naczynia. Ser ścieramy na tarce. I przygotowujemy sos. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę energicznie mieszając rózgą żeby nie zrobiły się grudki. Następnie powoli, cienkim strumieniem wlewamy mleko i też ciągle mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kurczaka doprawiamy sola i pierzem i smażymy na patelni grillowej. Kroimy go na plastry i układamy w naczyniu. Zalewamy warzywa beszamelem i posypujemy serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy do zrumienienia sera. Podajemy z lampką czerwonego wina :) 




2 komentarze:

  1. świetna zapiekanka:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie warzywne zapiekanki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń