Szukaj na blogu

poniedziałek, 8 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Pierwsze zbieranie jagód już za mną. Od razu musiałam zrobić z nich pyszne sezonowe danie. Mianowicie pierogi, takie jak kiedyś mama robiła :) Moje smaki z dzieciństwa... mmm.... 


Ciasto
  • 3 kubki mąki
  • szczypta soli
  • 1 kubek wrzącej wody
Farsz:
  • 300 g świeżych jagód
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 5-6 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • duża śmietana 18%
  • 3 łyżki cukru pudru
Mąkę wsypujemy na stolnicę, solimy i wlewamy powoli gorącą wodę, mieszając widelcem. Ciasto w ten sposób zaparzamy. Jagody wsypujemy do miseczki i mieszamy z cukrem i kaszą. Wałkujemy ciasto, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na wierzch. Podajemy ciepłe ze śmietaną z cukrem.







Jagodowo Nam edycja 5!

5 komentarzy:

  1. Kocham kocham i jeszcze raz kocham. Najlepsze ze śmietaną i dużą ilością cukru;)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak dzieciństwa :) pierożki z owocami i słodką śmietanką!! jutro aż zrobię z jeżynami tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, ze śmietaną i cukrem najlepsze! :) Małgosiu, zapraszam ;)
    Kasiu ja jeszcze z jeżynami nie próbowałam, więc warto kiedyś zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń