Pierwsze zbieranie jagód już za mną. Od razu musiałam zrobić z nich pyszne sezonowe danie. Mianowicie pierogi, takie jak kiedyś mama robiła :) Moje smaki z dzieciństwa... mmm....
Ciasto
- 3 kubki mąki
- szczypta soli
- 1 kubek wrzącej wody
Farsz:
- 300 g świeżych jagód
- 3 łyżki kaszy manny
- 5-6 łyżek cukru
Dodatkowo:
- duża śmietana 18%
- 3 łyżki cukru pudru
Mąkę wsypujemy na stolnicę, solimy i wlewamy powoli gorącą wodę, mieszając widelcem. Ciasto w ten sposób zaparzamy. Jagody wsypujemy do miseczki i mieszamy z cukrem i kaszą. Wałkujemy ciasto, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na wierzch. Podajemy ciepłe ze śmietaną z cukrem.
Kocham kocham i jeszcze raz kocham. Najlepsze ze śmietaną i dużą ilością cukru;)
OdpowiedzUsuńPycha !!!! Daj trochę ! PROSZĘ !!!
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa :) pierożki z owocami i słodką śmietanką!! jutro aż zrobię z jeżynami tym razem :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, ze śmietaną i cukrem najlepsze! :) Małgosiu, zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńKasiu ja jeszcze z jeżynami nie próbowałam, więc warto kiedyś zrobić ;)
surowa kasze manna?
OdpowiedzUsuń