Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtko i miękkie masło. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Kiedy ciasto się schłodzi wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 20 min. Jak się upiecze wyciągamy i czekamy aż wystygnie.
W tym czasie przygotowujemy lemon curd.
Ostygnięty spód smarujemy kremem i układamy na wierzchu jeżyny i posypujemy lekko cukrem pudrem.
Bardzo ciekawy przepis:)) a ten krem cytrynowy to sobie kiedyś wypróbuje do swojej tarty:P
OdpowiedzUsuńWygląda przeapetycznie;-)
OdpowiedzUsuńTarta jak marzenie i z miejsca stała się obiektem mojej zazdrości, bo ja już nie mam jeżyn :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńOOOO! Piękna rzecz. Znikła od razu, wiem to:)
OdpowiedzUsuń