Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dość równomiernie. Następnie białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę dodając cukier do jednej łyżce. Kiedy piana jest już dobrze ubita dodawać do jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do przygotowanej wcześniej piany, i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jabłka, wyrównać i piec ok. 30 minut,do zrumienienia się wierzchu w temp. 180ºC.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ściereczkę na wierzchu ciasta i odwrócić na drugą stronę przy pomocy deseczki lub blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i zawijać roladę ściereczką. Pozostawić do wystudzenia w ściereczce.
Moja blaszka miała wymiary 36 x 32 cm.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ściereczkę na wierzchu ciasta i odwrócić na drugą stronę przy pomocy deseczki lub blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i zawijać roladę ściereczką. Pozostawić do wystudzenia w ściereczce.
Moja blaszka miała wymiary 36 x 32 cm.
\
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz