Szukaj na blogu

czwartek, 7 listopada 2013

Barszcz ukraiński




Składniki:
  • 0,5 kg kości wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ugotowane buraczki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pół pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • mały kawałek pora
  • pół główki małej kapusty
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietany 18% 
  • puszka czerwonej fasoli
  • sok z połowy cytryny
Kości wieprzowe myjemy i wstawiamy. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy gaz, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy jakieś pół godzimy. 
Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka) kroimy w paseczki takie jak zapałki i dodajemy do wywaru wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy puszkę fasoli i buraki (dwa trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast pozostałe dwa kroimy także w paski) oraz sok z połowy cytryny. Gdy dodamy już na samym końcu buraki barszcz zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. 
Podajemy z kleksem śmietany lub świeżą natką pietruszki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz