Szukaj na blogu

niedziela, 28 sierpnia 2016

Bezglutenowe mini muffinki z owocami

Zastosowanie mąki kukurydzianej ostatnio zakupionej okazało się strzałem w dziesiątke. Takie muffinki to super pomysł na późne śniadanie. A Mężczyzn bił się o ostatnią ;) 


Składniki na 12 małych muffinek : 
  • 250 ml mleka 
  • 40 ml oleju kokosowego 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego) 
  • 140 g mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki cieplej wody 
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego 
  • ok. 200 g świeżych lub mrożonych owoców 

Siemię lniane zalewamy ciepła woda i odstawiamy na bok. W jednej misce mieszamy suche składniki : mąkę, cukier, proszek. W drugiej zaś mokre : jajka, mleko, olej. Płynne składniki mieszamy z mąka i dodajemy namoczone siemię lniane. Nie przejmujcie się, masa wyjdzie dość rzadka. Tak przygotowanym ciastem napełniamy foremki (wysmarowane olejem kokosowym) do połowy. Na górę wrzucamy kilka świeżych lub mrożonych owoców ( u mnie mieszanka mrożonych malin, czarnych porzeczek, jeżyn i truskawek). Pieczemy ok. 30 minut do tzn. suchego patyczka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz