Szukaj na blogu

niedziela, 12 stycznia 2014

Rolada jabłkowa




Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dość równomiernie. Następnie białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywną pianę dodając cukier do jednej łyżce. Kiedy piana jest już dobrze ubita dodawać do jednym żółtku. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do przygotowanej wcześniej piany, i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jabłka, wyrównać i piec ok. 30 minut,do zrumienienia się wierzchu w temp. 180ºC.
Po wyjęciu z piekarnika ułożyć ściereczkę na wierzchu ciasta i odwrócić na drugą stronę przy pomocy deseczki lub blaszki. Zdjąć papier do pieczenia i zawijać roladę ściereczką. Pozostawić do wystudzenia w ściereczce.
Moja blaszka miała wymiary 36 x 32 cm. 



     

\

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz