Szukaj na blogu

czwartek, 30 stycznia 2014

Zupa cebulowa




Składniki:
  • 1 kg cebuli (zwykła, szalotka i czerwona) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 100 ml białego wina
  • 1,5 litry wody lub bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • sól, pieprz
  • połowa bagietki
  • ser
Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy razem z posiekanym czosnkiem na maśle. Kiedy cebula się już ładnie zeszkli dodajemy wino i dusimy do odparowania alkoholu. Następnie wlewamy bulion i pomidory w puszce. Gotujemy 30 minut, pod koniec dodając tymianek, sól i pieprz. Bagietkę kroimy i przesmażamy na patelni grillowej. Zupę nakładamy do miseczki, na wierzchu układamy bagietkę i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ok. 7 minut, jedynie do rozpuszczenia się sera. Gotowe!
Smacznego. :)







2 komentarze: