Szukaj na blogu

czwartek, 6 lutego 2014

Tartaletki z jabłkiem



Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 110 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i wypełniamy nim foremki, układając na nich kawałek papieru do pieczenia z fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy przez 15 min w temp. 180°C.

Składniki na wypełnienie tarty:

  • 2-3 jabłka
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • kopiasta łyżka mąki
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Jajka i śmietanę wymieszać z pozostałymi składnikami na gęstą jednolitą masę. Podpieczone spody wyjąć z piekarnika, odłożyć obciążeniem poukładać na każdej po kilka kawałków jabłka i zalać masą. Wstawić do piekarnika na kolejne 25-30 minut. 
Przestudzone można posypać cukrem pudrem. 
Smacznego! :)






Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv z moimi małymi zmianami. 

1 komentarz: