Szukaj na blogu

niedziela, 23 lutego 2014

Banoffee Pie



Składniki: 
  • 250 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego masła 
  • ewentualnie 1 łyżka bardzo zimnej wody

  • karmel (ja użyłam gotowy z puszki) 
  • 2-3 banany 
  • 4-5 kostek czekolady
  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao do dekoracji
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić. Zimnym wyłożyć formę do tarty lub foremki do tartaletek. Piec 15 min z obciążeniem i kolejne 5 bez, w temp. 180ºC.  
Na zimy spód rozsmarować roztopioną czekoladę, tak żeby przykryć jedynie spód tarty, następnie rozsmarować niewielką warstwę karmelu. Banany pokroić na plasterki, każdy obtoczyć w soku z cytryny i układać na karmelu. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dobrze ubitą śmietanę ułożyć na bananach, posypać kakaem. Gotowe !
Niejedna osoba poprosi o dokładkę ;) 










3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście - zdjęcia świetne. A samo ciasto wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń