Szukaj na blogu

niedziela, 23 lutego 2014

Tarta mascarpone z musem owocowym




Składniki:
  • 220 g mąki
  • 30 g kakao
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 25 g cukru pudru

  • ok. 500 g mrożonych owoców (oczywiście w sezonie można użyć świeżych)
  • sok z połowy cytryny
  • 4 płaski łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • opakowanie serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • świeża truskawka lub inny owoc do dekoracji ( u mnie porzeczka)

Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników. Chłodzimy w lodówce, następnie wylepiamy foremki do tartaletek (10 cm) obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem i pieczemy 15 min w temp. 180ºC i kolejne 5 już bez obciążenia. Gotowe studzimy na kratce. 
Owoce wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu aż powstanie "dżem", kiedy owoce się rozpadną. Dodajemy cukier i sok z cytryny i gotujemy jeszcze chwile. Pod koniec dodajemy łyżkę mąki wymieszaną w łyżce wody i wlewamy do owoców energicznie mieszając jedynie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. 
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, kiedy śmietana już jest prawie ubita dodajemy serek mascarpone i już na najmniejszych obrotach miksera jedynie łączymy składniki razem. 
Kiedy spody do tart i mus już nam wystygły, nakładamy sporą łyżkę musu na tartę oraz ubitą śmietanę. Na wierzchy możemy położyć świeżą truskawkę lub porzeczkę. 






Mascarpone Karnawał 2014

4 komentarze: