Szukaj na blogu

czwartek, 27 lutego 2014

Tarta z solonym karmelem





Składniki: 
  • 180 g ciastek digestive 
  • 90 g roztopionego masła 

  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g masła
  • 1/4 łyżki soli
  • 125 ml śmietany kremówki

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Ciastka zmielić lub zmiażdżyć i połączyć z roztopionym masłem, wymieszać i wylepić foremki na tarty. Schłodzić w lodówce. Cukier wsypać do małego garnuszka z grubym dnem i wlać 4 łyżki wody, podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania konsystencji karmelu o złotym kolorze. Zdjąć z ognia i przestudzić przez 2 min po czym ostrożnie dodawać stopniowo masło cały czas mieszając, oraz połowę soli. Nie przestając mieszać wlać cienkim strumieniem śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz dodać pozostałą sól. Schłodzić od czasu do czasu mieszając. 
Zimny karmel nałożyć na spód tarty i łyżkę śmietany ubitej z cukrem na sztywno. Posypać wiórkami czekoladowymi. 
Można również spód z ciastek zastąpić zwykłym kruchym spodem. 
Z tego przepisu wychodzi 4 tarty (10 cm). 










Lekkie desery bez piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz