Szukaj na blogu

sobota, 15 lutego 2014

Puszyste ciasto z borówką





Składniki na kruche ciasto: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 30 g kakao
  • 6 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę: 
  • 6 białek 
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie waniliowe
  • sok z połowy limonki 
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500 g borówek
Wszystkie składniki (pomijając kakao) zagnieść na kruche ciasto i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wyrobić. Schłodzić w lodówce przez 30 min obydwie części ciasta. 
Po wyjęciu wyłożyć ciemne ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy ekstrakt i powoli wlewamy roztopione i przestudzone masło mieszając na bardzo małych obrotach lub rózgą. Na koniec dodajemy sok z limonki z budyniem. Mieszamy do połączenia się składników. 
Wylewamy na ciemne ciasto, układamy niedbale borówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach białą część ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180ºC i pieczemy 50-55 min. Do zrumienienia się wierzchu ciasta. 
Prosty, a taki dobry! :)










2 komentarze:

  1. Twoje ciasto śmieje się do mnie ,ale pyszotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bym sobie kawałek takiego ciasta teraz zjadła. Wygląda bardzo apetycznie. Lato na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń