Składniki na 12 małych muffinek :
• 250 ml mleka
• 40 ml oleju kokosowego
• 2 jajka
• 2 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
• 140 g mąki kukurydzianej
• 2 łyżki cieplej wody
• 1,5 łyżki siemienia lnianego
• ok. 200 g świeżych lub mrożonych owoców
Siemię lniane zalewamy ciepła woda i odstawiamy na bok. W jednej misce mieszamy suche składniki : mąkę, cukier, proszek. W drugiej zaś mokre : jajka, mleko, olej. Płynne składniki mieszamy z mąka i dodajemy namoczone siemię lniane. Nie przejmujcie się, masa wyjdzie dość rzadka. Tak przygotowanym ciastem napełniamy foremki (wysmarowane olejem kokosowym) do połowy. Na górę wrzucamy kilka świeżych lub mrożonych owoców ( u mnie mieszanka mrożonych malin, czarnych porzeczek, jeżyn i truskawek). Pieczemy ok. 30 minut do tzn. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz