Szukaj na blogu

niedziela, 28 sierpnia 2016

Zupa krem z kalafiora


Składniki : 
  • ok 1,5 - 2 l bulionu warzywnego 
  • 1 średni kalafior 
  • 1 mała marchewka 
  • mały kawałek selera 
  • pół cebuli 
  • 2 ziemniaki 
  • pół łyżeczki kurkumy 
  • szczypta mielonego ziela angielskiego 
  • natka pietruszki 
  • sól i pieprz 

Bulion zagotowujemy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa tj. marchewka, seler, ziemniaki, cebula. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy umyte różyczki kalafiora i przyprawy. Gotujemy aż kalafior zmięknie. Gotowa zupę blendujemy oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżą natka pietruszki. Opcjonalnie można dodać małą garstkę siemienia lnianego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz