Szukaj na blogu

środa, 7 sierpnia 2013

Kremowy sos z kurkami

Lubicie kurki? Bo ja uwielbiam! Są to jedne z nielicznych grzybów które lubię. Mają taki delikatny smak. Pychota! I dziś przedstawię jeden z przepisów na chyba najprostszy sos z kurkami. 


Składniki:
  • 300 g świeżych kurek
  • 250 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji
Kurki dokładnie obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy lekko na papierowym ręczniku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy na patelni i kiedy zacznie się pienić dodajemy kurki i smażymy na średnim ogniu 5-7 min. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze jakieś 8 min. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę i doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowany sos idealnie się komponuje z młodymi ziemniaczkami, pieczonym schabem, czy plackami ziemniaczanymi. 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, lubie i bardzo ubolewam nad tym, ze tak trudno o nie w moich stronach. Teraz, kiedy na blogach kroluja kurki, jeszcze bardziej za nimi tesknie...

    OdpowiedzUsuń