Szukaj na blogu

wtorek, 17 września 2013

Tarta z kremem cytrynowym i jeżynami

Delikatnie kruchy spód, wypływający, lekko kwaskowy środek i jakże słodkie, bardzo dobrze dojrzałe i miękkie jeżyny. Cóż więcej do szczęścia potrzeba w niedzielni wieczór z kubkiem gorącej czekolady? ;)



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtko i miękkie masło. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. 
Kiedy ciasto się schłodzi wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 20 min. Jak się upiecze wyciągamy i czekamy aż wystygnie. 
W tym czasie przygotowujemy lemon curd
Ostygnięty spód smarujemy kremem i układamy na wierzchu jeżyny i posypujemy lekko cukrem pudrem. 










5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis:)) a ten krem cytrynowy to sobie kiedyś wypróbuje do swojej tarty:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta jak marzenie i z miejsca stała się obiektem mojej zazdrości, bo ja już nie mam jeżyn :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. OOOO! Piękna rzecz. Znikła od razu, wiem to:)

    OdpowiedzUsuń