Szukaj na blogu

piątek, 25 października 2013

Krem angielski

Delikatny, puszysty, słodki, kremowy! Mmm.. cudowny, grzechu wart krem angielski. :) Idealnie nadaje się jako wypełnienie do tart, deserów, ciast lub jako dodatek do letnich owoców. 




Składniki: 
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru kryształu
  • laska wanilii lub cukier z wanilią 
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4-5 żółtek 
  • szczypta soli
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, sokiem z cytryny i wanilią, którą przekrawamy na pół i nożem wyciągamy nasionka (nasiona jak i laskę wkładamy do mleka) .
Do żółtek wlewamy po odrobinie gorącego mleka stale mieszając. Gdy wlejemy już całe mleko, przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu do zgęstnienia stale mieszając by krem nie przywarł do dna. Gotowy krem należy ostudzić w lodówce minimum 2 godziny. 





2 komentarze:

  1. Uwielbiam :) Lody na bazie kremu angielskiego są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. marny przepis.. po co ta cytryna?

    OdpowiedzUsuń