Szukaj na blogu

środa, 26 sierpnia 2015

Zawijana drożdżówka z czekoladą

Pyszna przekąska na drugie śniadanie albo jako podwieczorek ze szklanką mleka. Najlepsza jeszcze ciepła :) 
Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki.




Składniki na ciasto : 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 70 g masła 
  • 70 g cukru 
  • 500 g mąki 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli 

Dodatkowo: 
  • jajko do posmarowania wierzchu bułki 

Składniki na nadzienie : 
  • 100 g czekolady ( u mnie deserowa) 
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki drobnego cukru ( można dodać odrobinę więcej, ponieważ z gorzaką czekoladą drożdżówka nie wychodzi zbyt słodka, chyba że użyjecie słodkiej czekolady wtedy cukier można pominąć) 

Masło rozpuścić. Przygotować rozczyn. Do połowy mleka dodać dwie łyżki cukru, drożdże, szczyptę soli i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia (ok. 15-20 minut). Mąkę wymieszać z cukrem, dodać przestudzone masło, resztę mleka i rozczyn. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ( ok. 1h ).  
W tym czasie przygotwać nadzienie. Połowę czekolady rozpuścić z masłem i cukrem. Resztę drobno posiekać. 
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na dość cienki placek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, środek roztopioną i pokruszoną czekoladą. Zawinąć. Ułożyć na blaszce i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto będzie gotowe, posmarować resztką jajka i piec ok. 30 minut w temp. 190*C. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz