Ten sernik zrobił furrorę! Na stałe wejdzie do naszych jesiennych wypieków.
Nie za słodki, lekko korzenny, taki w sam raz na jesienny wieczór. 😊
Składniki :
• 2 opakowania herbatników
• około 1 kg sera ricotty
• 0,5 kg sera twarogu dwukrotnie zmielonego
• 3 białka
• 3 jajka
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szklanka brązowego cukru (ewentualnie drobnego białego )
• 2 łyżeczki przyprawy do piernika
• 350 g puree z dyni **
• 2 budynie waniliowe
• 3 łyżki mąki kukurydzianej
Białka oraz całe jajka ubijamy chwile z cukrami. Nie za długo żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Następnie dodajemy po łyżce sery- stale mieszając- puree z dyni i na sam koniec przesiane budynie, mąkę i przyprawę do piernika.
Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, rozkładamy herbatniki, a na to przelewamy masę serową.
Pieczemy ok. 1h w temp. 180*C do momentu aż sernik się ładnie zarumieni.
U mnie na górze sernika, odrobina słodkiego karmelu. Ale nawet i bez niego sernik jest wyśmienity. :)
**Puree z dyni to nic innego jak, upieczona dynia piżmowa na miękko i zblendowana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz