Bułeczki drożdżowe z dżemem:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 2/3 szkl. ciepłego mleka
- 2-3 łyżki masła
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- słoiczek dowolnego dżemu
- jajko lub odrobina mleka do posmarowania
- masło, cukier, mąka (dosłownie po dwie łyżki tylko na kruszonkę)
Drożdże, cukier i sól połączyć z ciepłym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać roztopione masło, jajka i niedbale wymieszać. Do mąki wlać mleko z drożdżami i dopiero teraz dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia. Ciasto wyjąć z miski i lepić małe bułeczki. Rozwałkować mały kawałek ciasta położyć na środku łyżkę dżemu i zawinąć. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 15 min do podrośnięcia. Wiem, że nie chce się czasem tyle czekać ale spowoduje to że bułeczki będą bardziej wyrośnięte i puszyste, więc lepiej poczekać. W tym momencie nastawiamy piekarnik do temp. 190°C i przygotowujemy kruszonkę. Czyli mąkę, cukier i masło łączymy razem. Przed włożeniem ich po piekarnika należy posmarować je mlekiem lub jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy jakieś 25-30 min aż się lekko zarumienią.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka. Cudowne, leniwe, niedzielne śniadanie :) Polecam!
A stokrotki zebrane w oczekiwaniu na urośnięcie ciasta nieopodal domu ;)
Pycha na śniadanie:)polecam różnego rodzaju konfitury dostepne na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńTylko ze z tych proporcji nie wyjdzie idealne ciasto niestey... no i olej dodany na koniec bedzie mial dobry wplyw na sam wypiek
OdpowiedzUsuń