Szukaj na blogu

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Bułeczki drożdżowe z dżemem

Cudownie jest się obudzić przez promienie słońca, kiedy codziennie pada deszcz. I tak było dziś. Słońce wdarło się do mojego łóżka i otuliło ciepłymi promieniami. Dlatego postanowiłam wstać wcześniej niż zwykle i przygotować drożdżowe bułeczki na śniadanie :)



Bułeczki drożdżowe z dżemem:


  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłego mleka
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • słoiczek dowolnego dżemu
  • jajko lub odrobina mleka do posmarowania 
  • masło, cukier, mąka (dosłownie po dwie łyżki tylko na kruszonkę) 


Drożdże, cukier i sól połączyć z ciepłym mlekiem i wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać roztopione masło, jajka i niedbale wymieszać. Do mąki wlać mleko z drożdżami i dopiero teraz dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.  Ciasto wyjąć z miski i lepić małe bułeczki. Rozwałkować mały kawałek ciasta położyć na środku łyżkę dżemu i zawinąć. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 15 min do podrośnięcia. Wiem, że nie chce się czasem tyle czekać ale spowoduje to że bułeczki będą bardziej wyrośnięte i puszyste, więc lepiej poczekać. W tym momencie nastawiamy piekarnik do temp. 190°C i przygotowujemy kruszonkę. Czyli mąkę, cukier i masło łączymy razem. Przed włożeniem ich po piekarnika należy posmarować je mlekiem lub jajkiem i posypać kruszonką. Bułeczki pieczemy jakieś 25-30 min aż się lekko zarumienią. 


Najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka. Cudowne, leniwe, niedzielne śniadanie :) Polecam! 



A stokrotki zebrane w oczekiwaniu na urośnięcie ciasta nieopodal domu ;) 




2 komentarze:

  1. Pycha na śniadanie:)polecam różnego rodzaju konfitury dostepne na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko ze z tych proporcji nie wyjdzie idealne ciasto niestey... no i olej dodany na koniec bedzie mial dobry wplyw na sam wypiek

    OdpowiedzUsuń