Składniki na ok. 30-40 szt :
- 200 g masła
- 255 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
- 30 g mąki ziemniaczanej (s łyżki)
- 80 g (1/2 szkl.) cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50ml (3 łyżki) świeżych kwiatów lawendy
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 5 ml wódki (1 łyżeczka)
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki żeby się porządnie schłodziło. Schłodzone ciasto szybko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 12-14 min w temp. 170*C. Studzimy na kratce i możemy się zajadać! :)
Przepis pochodzi z książki "Kwiatowa uczta". Książkę wygrałam niedawno i nie miałam okazji jeszcze Pani Gosi podziękować, dlatego dziękuję tu razem z lawendowymi ciasteczkami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz