Szukaj na blogu

wtorek, 18 czerwca 2013

Czekoladowy torcik z owocami

Kilka dni temu obchodziłam urodziny i z tej okazji upiekłam torcik z owocami. :) Pyszny, nie za słodki, idealnie puszysty, wspaniały na takie gorące dni jak teraz.


Czekoladowy tort z owocami

Ciasto:

  • 3 duże jaja
  • 60 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 ml oleju słonecznikowego
  • 1 szkl białego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 150 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej


Mąkę, kakao, proszek i sodę przesiać do miseczki. Jajka roztrzepać w drugiej misce, dodać ekstrakt waniliowy, olej, cukier i mleko. Dokładnie wymieszać składniki np. rózgą kuchenna. Następnie połączyć składniki płynne z sypkimi. Wystarczy dobrze wymieszać i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno). Piec w temp. 170*C przez ok. 1h do tzn. suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół i skroić wierzch( będzie potrzebny do posypania)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Kremówkę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt i po łyżce dodawać serek.

Frużelina owocowa:

  • 300-400 g owoców (borówki, truskawki, rabarbar, jagody, wiśnie co tylko mamy )
  • 2 łyżki wody
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szkl cukru


Owoce wrzucić do garnka dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę rozpuścić w wodzie. Gotować chwilę owoce tak żeby puściły sok i wlać do nich mąkę z wodą, chwilę podgrzewać i zdjąć z ognia. Wystudzić.

Przełożenie ciasta:
spód ciasta umieścić na paterze, na to połowę kremu i wystudzoną frużelinę. Przykryć drugim ciastem, wyłożyć pozostały krem pokruszyć na to ściętą wcześniej górę ciasta i poukładać owoce.
Gotowe! :)









Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, z moimi małymi zmianami ;)


 A to cudowny prezent od moich kochanych przyjaciół :) 




Desery z Kremówką Desery z truskawkami Truskawkowy zawrót głowy 2013

5 komentarzy: