Czas na pyszną szarlotkę!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- kostka masła
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- 2 kg jabłek
- mielony kardamon
- 3 łyżki białego cukru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki żeby się dobrze schłodziło. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier, wymieszać i odstawić by jabłka puściły sok. Połową ciasta wyłożyć dno blaszki, posypać kardamonem następnie odsączone jabłka, kardamon i druga połowa ciasta starta na tarce. Ciasto pieczemy w 180ºC przez 40-45 min. Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Pierwsza wyszła jak na pierwszą świetnie cieszyłem się bo nie miałem początkowo odwagi robić. Przekonałem się że kardamon jest niezastąpiony, spróbowałem efekt jego działania jeszcze czymś wzmocnić i znalazłem wobec zróżnicowanych jakościowo owoców jabłka prażone do szarlotki (Gomaru). Teraz dopiero wyszedł "szatan", to lubię! Wielkie dzięki za moje debiuty :)
OdpowiedzUsuń