Szukaj na blogu

środa, 13 listopada 2013

Szarlotka z kardamonem

Czas na pyszną szarlotkę! 



Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki 
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 2 kg jabłek
  • mielony kardamon 
  • 3 łyżki białego cukru
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki żeby się dobrze schłodziło. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier, wymieszać i odstawić by jabłka puściły sok. Połową ciasta wyłożyć dno blaszki, posypać kardamonem następnie odsączone jabłka, kardamon i druga połowa ciasta starta na tarce. Ciasto pieczemy w 180ºC przez 40-45 min. Gotowe można posypać cukrem pudrem.






1 komentarz:

  1. Pierwsza wyszła jak na pierwszą świetnie cieszyłem się bo nie miałem początkowo odwagi robić. Przekonałem się że kardamon jest niezastąpiony, spróbowałem efekt jego działania jeszcze czymś wzmocnić i znalazłem wobec zróżnicowanych jakościowo owoców jabłka prażone do szarlotki (Gomaru). Teraz dopiero wyszedł "szatan", to lubię! Wielkie dzięki za moje debiuty :)

    OdpowiedzUsuń