Składniki:
- 0,5 kg kości wieprzowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 ugotowane buraczki
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- pół pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- mały kawałek pora
- pół główki małej kapusty
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- pół szklanki śmietany 18%
- puszka czerwonej fasoli
- sok z połowy cytryny
Kości wieprzowe myjemy i wstawiamy. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy gaz, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy jakieś pół godzimy.
Warzywa (marchew, seler, por, pietruszka) kroimy w paseczki takie jak zapałki i dodajemy do wywaru wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy puszkę fasoli i buraki (dwa trzemy na tarce o grubych oczkach, natomiast pozostałe dwa kroimy także w paski) oraz sok z połowy cytryny. Gdy dodamy już na samym końcu buraki barszcz zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany lub świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz