Szukaj na blogu

wtorek, 4 marca 2014

Najszybsze i najprostsze ciasteczka czekoladowe




Składniki:
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 białka jaj
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki pokruszonej czekolady
Cukier z kakao przesiać i wymieszać z solą. Dodać białka z ekstraktem i wymieszać rózgą kuchenna do jednolitej konsystencji. Na końcu dodać pokruszoną czekoladę i łyżką do lodów nakładać kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Masa będzie dość płynna, ale spokojnie taka powinna być :)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 177ºC i piec ok. 12-14 min. Wystudzić i zajadać! 










7 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco i... czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno czekoladowe czyli takie jak lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. są takie... płaskie, a wyglądają bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są płaskie gdyż nie idzie do nich żadna mąka i dlatego się rozlewają podczas pieczenia. Można po prostu zrobić mniejsze kuleczki i będą mniejsze ciasteczka. Ale naprawdę warto je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką ilość te składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego przepisu wychodzi ok. 15 sztuk, większych ciasteczek.

      Usuń