Składniki:
- 3 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 białka jaj
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki pokruszonej czekolady
Cukier z kakao przesiać i wymieszać z solą. Dodać białka z ekstraktem i wymieszać rózgą kuchenna do jednolitej konsystencji. Na końcu dodać pokruszoną czekoladę i łyżką do lodów nakładać kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość płynna, ale spokojnie taka powinna być :)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 177ºC i piec ok. 12-14 min. Wystudzić i zajadać!
Wyglądają bardzo zachęcająco i... czekoladowo!
OdpowiedzUsuńBo są czekoladowe!:)
UsuńMocno czekoladowe czyli takie jak lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńsą takie... płaskie, a wyglądają bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńSą płaskie gdyż nie idzie do nich żadna mąka i dlatego się rozlewają podczas pieczenia. Można po prostu zrobić mniejsze kuleczki i będą mniejsze ciasteczka. Ale naprawdę warto je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńNa jaką ilość te składniki?
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu wychodzi ok. 15 sztuk, większych ciasteczek.
Usuń