Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 240 g zakwasu pszennego
- 460 g ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 15 g świeżych drożdży
Do przesianej mąki dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto będzie dość kleiste. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć bo foremki wysmarowanej olejem i obsypanej ziarnami słonecznika. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Chleb pieczemy w temp. 190ºC przez 45 min.
Przepis pochodzi od Waniliowej Chmurki.
w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl
OdpowiedzUsuńPyszny, domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuń