Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. rabarbaru
- 1 i 1/2 szkl. truskawek
- skórka z pomarańczy
- 1/4 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 2 białka
- 4 łyżki cukru kryształu
Ciasto możecie zrobić z tego przepisu.
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem i skórką z pomarańczy, a na koniec dodać owoce. Smażyć na średniej mocy palnika chwilę z kilkoma łyżkami wody (ok. 5 min wystarczy by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił.). Gotowe, podsmażone owoce przełożyć do foremek wylepionych ciastem i piec w temp. 180ºC ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zacząć ubijać pianę z białek. Gotową bezę wyłożyć na tartę i zapiec do lekkiego zrumienienia się bezy.
Uwielbiam rabarbar, musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/