Składniki na ok. 20 szt. :
- 2 szkl. mąki tortowej
- 1 i 2/3 szkl. mąki chlebowej
- 1 i 1/4 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/4 szkl. masła
- 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. czekoladowych chip lub posiekanej drobno czekolady
Mąkę, proszek i sodę przesiej do miski. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i ekstrakt.
Zmniejsz prędkość ucierania do minimum i dodaj sypkie składniki. Na końcu wmieszaj czekoladę. Ciasto przed pieczeniem należy schłodzić w lodówce. Po ok. 30 minutach formuj małe kuleczki i piecz ok. 18-20 min. w temp. 177ºC.
pysznie wyglądają, z mlekiem mniam :)
OdpowiedzUsuń