Szukaj na blogu

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Ciasteczka lawendowe

Lawenda, tak bardzo aromatyczna. Zastosowań ma mnóstwo, jako dodatek do głównych dań czy deserów lub po prostu jako piękny bukiet. Co prawda, moja lawenda jeszcze nie rozkwitła w pełni ale nie mogąc się doczekać zrobiłam te jakże cudownie kruche, aromatyczne ciasteczka. 


Składniki na ok. 30-40 szt :
  • 200 g masła 
  • 255 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 30 g mąki ziemniaczanej (s łyżki)
  • 80 g (1/2 szkl.) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 50ml (3 łyżki) świeżych kwiatów lawendy
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 5 ml wódki (1 łyżeczka)
Wszystkie składniki zagnieść i włożyć do lodówki żeby się porządnie schłodziło. Schłodzone ciasto szybko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 12-14 min w temp. 170*C. Studzimy na kratce i możemy się zajadać! :) 





Przepis pochodzi z książki "Kwiatowa uczta". Książkę wygrałam niedawno i nie miałam okazji jeszcze Pani Gosi podziękować, dlatego dziękuję tu razem z lawendowymi ciasteczkami ;) 









Kwiatożercy 2013 Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz