Szukaj na blogu

niedziela, 2 czerwca 2013

Lilakowy cukier

Maj już za nami. Za moment i lilaki przekwitną, dlatego aby zachować trochę wiosny na zimne dni postanowiłam zrobić cukier z kwiatami lilaka. Zamknięcie w słoiku malutkich tak bardzo aromatycznych płatków to świetne rozwiązanie. Nie będę wyjaśniać jak bardzo kocham te kwiaty! Ich cudowny zapach jest rewelacyjny, a w dodatku są jadalne, co podwójnie mnie cieszy :)
Zrobienie takiego cukru jest banalnie proste. Potrzebujemy jedynie cukru, kwiatów "bzu" i słoik. Jest to także świetny pomysł na oryginalny prezent.




Przed włożeniem kwiatów do słoiczków należy je przepłukać zimną wodą i dokładnie wysuszyć. A następnie umieścić w słoiku razem z cukrem. Tak przygotowany kwiatowy cukier należy przechowywać w ciemnym miejscu i co kilka dni wstrząsnąć słoikiem. Cukier gotowy! Idealny do pieczenia lub filiżanki herbaty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz