Szukaj na blogu

czwartek, 1 maja 2014

Ciasteczka z czekoladą





Składniki na ok. 20 szt. :
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 i 2/3 szkl. mąki chlebowej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/4 szkl. masła
  • 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. czekoladowych chip lub posiekanej drobno czekolady
Mąkę, proszek i sodę przesiej do miski. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku i ekstrakt. 
Zmniejsz prędkość ucierania do minimum i dodaj sypkie składniki. Na końcu wmieszaj czekoladę. Ciasto przed pieczeniem należy schłodzić w lodówce. Po ok. 30 minutach formuj małe kuleczki i piecz ok. 18-20 min. w temp. 177ºC. 





Na majówkę Piknik majowy

1 komentarz: