Szukaj na blogu

wtorek, 20 maja 2014

Tarta z rabarbarem i bezą




Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. rabarbaru
  • 1 i 1/2 szkl. truskawek
  • skórka z pomarańczy 
  • 1/4 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru

  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru kryształu
Ciasto możecie zrobić z tego przepisu
Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem i skórką z pomarańczy, a na koniec dodać owoce. Smażyć na średniej mocy palnika chwilę z kilkoma łyżkami wody (ok. 5 min wystarczy by owoce puściły sok, a cukier się rozpuścił.). Gotowe, podsmażone owoce przełożyć do foremek wylepionych ciastem i piec w temp. 180ºC ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zacząć ubijać pianę z białek. Gotową bezę wyłożyć na tartę i zapiec do lekkiego zrumienienia się bezy. 






Rabarbalove Rabarbalove

1 komentarz:

  1. Uwielbiam rabarbar, musi być przepyszna

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń