Szukaj na blogu

sobota, 17 maja 2014

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem



Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 240 g zakwasu pszennego
  • 460 g ciepłej wody
  • 1 łyżka soli
  • 15 g świeżych drożdży
Do przesianej mąki dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto będzie dość kleiste. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć bo foremki wysmarowanej olejem i obsypanej ziarnami słonecznika. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Chleb pieczemy w temp. 190ºC przez 45 min. 




Przepis pochodzi od Waniliowej Chmurki


Piknik majowy

2 komentarze:

  1. w tym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń