Składniki:
• 2 jabłka
• szklanka płatków owsianych
• łyżka oleju kokosowego
• łyżka miodu
• szczypta cynamonu
• 5-6 suszonych śliwek
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śliwki drobno siekamy i dodajemy do jabłek razem z cynamonem, miodem i olejem. Mieszamy wszystko razem i zostawiamy na 10-15 minut żeby płatki owsiane namokły.
Piekarnik nastawiany w tym czasie na 180C. Formujemy okrągłe ciasteczka i pieczemy ok. 15-20 minut.
Pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe ciasteczka można przechowywać do kilku dni pod warunkiem że będą w szczelnie zamkniętym pudełku lub słoiku.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia :) Same plusy :)
OdpowiedzUsuńWitam. Robiłam dzisiaj ciastka z tego przepisu i cóż, nie jestem zadowolona, bo w ogóle nie wyszły. Nie dość, że płatki nie nasączyły się porządnie, potem się rozpadały przy formowaniu ciasteczek i na koniec po 15 min w ogóle się nie upiekły. Dla mnie przepis niekompletny i potrzeba najpierw szklankę płatków owsianych nasączyć w oddzielnej miseczce gorącą wodą i dopiero wtedy łączyć wszystkie składniki.
OdpowiedzUsuń