Szukaj na blogu

czwartek, 10 marca 2016

Pieczona dynia piżmowa czyli butternut squash

Dynia piżmowa to bogactwo wielu witamin m.in. potasu, wapnia, fosforu a zwłaszcza witaminy B2. Nawet po ugotowaniu czy upieczeniu nie traci swoich właściwości. Jest także niskokaloryczna dlatego, wskazana dla osob na diecie. 


Składniki : 
  • 1 dynia piżmowa 
  • 2-3 żabki czosnku 
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu 
  • 1 czerwona cebula 
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek 

Dynie i cebule obieramy. Ze środka wydrążamy łyżką pestki i kroimy dynie na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka ( nie za cienkie żeby się nie spaliła ). Wszystko wykładamy na blachę, dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, obrany czosnek i umyte zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki razem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzi czy dynia jest już miękka. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz